RCA 2014. Care sunt preturile practicate de societatile de asigurare in acest an

rca-truezone.roToate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice, cu exceptia celor cu tractiune animala, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila (RCA) in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie. Pretul unei astfel de polite poate varia de la o societate de asigurare la alta, motiv pentru care am reunit intr-un singur material toate tarifele practicate in noul an.

Tarifele de prime aferente asigurarii obligatorii RCA difera de la societate la societate, intrucat acestea isi stabilesc propriile tarife de prima RCA si le notifica Autoritatii de Supraveghere Financiara, fara ca preturile sa fie supuse aprobarii, dupa cum precizeaza institutia pe site-ul propriu.

In ceea ce priveste societatile de asigurare autorizate de ASF pentru a practica asigurari obligatorii de rapundere civila auto, acestea sunt in numar de 11:

 1. S.C. ABC Asigurari-Reasigurari S.A.
 2. S.C. Allianz – Tiriac Asigurari S.A.
 3. S.C. Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A.
 4. S.C. Asigurarea Romaneasca – Asirom Vienna Insurance Group S.A.
 5. S.C. Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. (amintim ca ASF i-a interzis societatii Euroins sa incheie polite RCA timp de cateva saptamani. La inceputul lunii octombrie, insa, societatea si-a reluat activitatea de practicare a RCA)
 6. S.C. Societatea Comerciala De Asigurare – Reasigurare Astra S.A.
 7. S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A. (denumire anterioara: BCR Asigurari Vienna Insurance Group S.A.)
 8. S.C. Carpatica Asig S.A.
 9. S.C. Groupama Asigurari S.A.
 10. S.C. Uniqa Asigurari S.A.
 11. S.C. Societatea De Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Majoritatea societatilor de asigurare au un calculator online, unde, pentru a afla costul asigurarii, nu trebuie decat sa introduceti datele si informatiile despre autovehiculul pentru care doriti sa incheiati polita.

 • Tatifele practicate de Generali Asigurare Reasigurare pot fi calculate AICI
 • Tatifele practicate de Groupama Asigurari pot fi calculate AICI
 • Tarifele practicate de Allianz – Asigurari Tiriac pot fi calculate AICI
 • Tarifele practicate de Asirom Vienna Insurance Group pot fi calculate AICI
 • Tarifele practicate de Omniasig Vienna pot fi calculate AICI
 • Tarifele practicate de Astra Asigurari pot fi calculate AICI
 • Tarifele practicate de City Insurance pot fi calculate AICI
 • Tarifele practicate de Uniqa Asigurari pot fi calculate AICI
 • Tarifele practicate de Euroins pot fi calculate AICI

Iti recomandam: Asigurari RCA 

ABC Asigurari-Reasigurari nu a pus la dispozitie calculatorul online, insa preturile pe care le practica in urmatorul an pot fi vizualizate in fisierul atasat. In ceea ce priveste Carpatica Asig, calculatorul online afisat pe site-ul propriu este indisponibil si nu exista niciun document care sa cuprinda tarifele pentru urmatorul an.

Ce este RCA?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite in acel accident.

Toate persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania au obligatia de a incheia asigurarea RCA si de a aplica pe parbrizul vehiculului intr-un loc vizibil din exterior vigneta primita odata cu polita de asigurare. „Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba”, se mentioneaza intr-o informare realizata de ASF.

Institutia atrage, de asemenea, atentia ca un contract de asigurare RCA in Romania poate fi incheiat cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens cu conditia ca autovehiculul sa fie inmatriculat sau urmeaza sa fie inmatriculat in Romania.

Asigurarea obligatorie RCA este valabila pe: teritoriul Romaniei; teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului Economic European; teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national. Asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a politei. „Tarile in care asigurarea este valabila sunt precizate in polita”, precizeaza ASF.

Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru:

 • vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
 • pagube materiale;
 • pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
 • cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

De ce reduceri poti beneficia cand inchei o polita RCA?

La calcularea unei polite RCA sunt luate in considerare mai multe date ce pot influenta pretul asigurarii. Mai precis, dupa cum a explicat, acum cateva luni, Mihaela Metelischi, specialist produse in cadrul Pintilie Broker de Asigurare, pretul asigurarii poate scadea considerabil, in functie de mai multe caracteristici, dintre care:

 • capacitatea cilindrica a autoturismului
 • varsta proprietarului: posesori de autoturisme cu varsta mica platesc o prima de asigurare mai mare
 • mediul rural/mediu urban

Reducerile ce pot fi aplicate la incheierea unei polite RCA sunt prevazute inclusiv de normele privind asigurarea obligatorie, care stabilesc urmatoarele: „Sistemul de corectare a primei de asigurare de baza va permite acordarea unor reduceri cumulate/succesive pana la un nivel de maximum 25%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii, precum si a celor stabilite prin sistemul bonus-malus”.

Victor Sraer, Director General al Otto Broker de Asigurare, contactat de AvocatNet.ro, a confirmat aceasta informatie, punctand in plus ca pretul politei RCA este influentat de toate datele care se regasesc in talonul autoturismului, varsta proprietarului, daunalitatea. Mai precis, conform expertului Otto Broker, exista 3 categorii de reduceri ce se pot aplica la incheierea politei RCA:

 • reduceri prin efectul unor legi, pe care le pot acorda asiguratorii;
 • reducerile optionale, acordate doar de unii asiguratori in functie de strategia lor de vanzari;
 • reducerile prin istoricul de daunalitate.

 

Te-ar mai putea interesa: 

Filed in: Auto/moto, Diverse, Legislatie Romaneasca, Local, Util Tags: , , , , , , ,
sensodays.ro

You might like:

Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate
Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal
Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge
Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015

One Response to "RCA 2014. Care sunt preturile practicate de societatile de asigurare in acest an"

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |