De azi Moldovenii circula fara VIZE in UE

moldova fara vize in europa

28 Aprilie 2014 zi istorica pentru cetatenii Republicii Moldova, aceia dintre ei care au pasapoarte biometrice pot circula fara vize in tarile UE.  „Este un pas incredibil de important, Moldova devenind prima tara membra a Parteneriatului Estic care obtine liberalizarea regimului vizelor”, a declarat pentru AFP seful misiunii UE la Chisinau Pirkka Tapiola.

Desi pare absurd, insa Moldovenii nu par foarte entuziasmati de acest lucru. Desigur intr-o tara in care majoritatea au plecat sa munceasca in strainatate, iar multi dintre ei se afla deja in Romania de mai multi ani, au mai ramas cei in varsta, obisnuiti sa lucreze in Rusia, si care se tem ca o data cu introducerea acestei masuri, Rusia le va bloca accesul  sau le va interzice sa munceasca pe teritoriul ei.

Parteneriatul Estic a fost incheiat in 2009 de catre UE cu sase state din fosta URSS (Armenia, Azerbaidajn, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina), cu scopul de a contrabalansa influenta rusa.

„Liberalizarea vizelor? Nu ma intereseaza, nu am bani sa ma duc in Europa”, afirma o somera, Natalia Tregubova, in varsta de 56 de ani. „Oricum, cine a calatorit in ultimii ani va continua sa o faca”, adauga ea.

Un muncitor, Ivan Biriukov, in varsta de 63 de ani, este la fel de rezervat: „In Europa nu exista locuri de munca, nimeni nu ne asteapta acolo. In Rusia castigam bani sa ne intretinem familiile”, spune el, in pofida faptului ca liberalizarea regimului vizelor nu acorda dreptul la munca in UE, ci numai pe cel de a calatori pentru o perioada limitata.

Barbatul, care spune ca se duce in Rusia in fiecare primavara la munca, afirma ca se teme ca Moscova va introduce vize pentru moldoveni sau ca-i va expulza pe cei care muncesc deja in aceasta tara, ca masuri de retorisiune fata de o apropiere de UE. „Ce vom face atunci?”, se lamenteaza el.

O studenta la economie, la Chisinau, Anisoara Moraru, se bucura de liberalizare. „Cei mai multi dintre prietenii mei nu vad niciun viitor in Republica Moldova si asteapta doar sa-si termine studiile pentru a-si cauta un job in Europa”, spune ea.

Chiar daca etapa de luni nu deschide piata muncii, ea marcheaza in mod clar o apropiere de UE, inainte de semnarea unui acord de asociere, prevazuta in iunie.

Republica Moldova, o tara majoritar romanofona vecina cu Ucraina, este o fosta membra a blocului sovietic care a parafat, alaturi de Georgia, acest Acord, in noiembrie, dupa retragerea brusca a Ucrainei.

„UE va accelera semnarea Acordului pentru a impiedica Rusia sa blocheze acest proces, asa cum a facut-o cu Ucraina”, a apreciat Anatol Taranu, directorul Centrului de analiza politica Politicon.

Filed in: Flux de stiri, Politica, Politica externa Tags: , ,
sensodays.ro

You might like:

DEUTSCHE WELLE: Rusia a demarat un plan de rupere a Moldovei în trei DEUTSCHE WELLE: Rusia a demarat un plan de rupere a Moldovei în trei

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |