Traian Basescu: „Suntem pe marginea prapastiei”. Apelul presedintelui la Ponta si Antonescu

traian-basescu1-truezone.roPrimele declaratii oficiale din 2014 pe care presedintele Traian Basescu le-a facut marti, de la Palatul Cotroceni.

„Romania se afla cu un picior deasupra prapastiei si risca o perioada lunga de izolare, daca actuala putere nu va respecta statul de drept.” – este avertismentul dat de Traian Basescu parlamentarilor si Guvernului.

Presedintele a declarat ca acesta a fost motivul vizitei pe care a facut-o in Romania asistentul secretarului de stat american si ca partenerii nostri internationali ar putea lua masuri impotriva Romaniei, daca nu se respecta statul de drept.

 SINTEZA DECLARATIILOR PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU

19:20 Am mai trimis azi o observatie care spune asa: in Romania se vor putea cumpara terenuri agricole de catre orice persoane fizica similar cu dreptul romanilor de a cumpara teren in tara de origine a celui care vrea sa cumpere. Adica, daca in tara cetateanului X romanul nu poate cumpara teren, atunci nici el nu va putea cumpara teren in Romania.

19:15 Riscurile sunt de a bloca piata funciara.

19:13 Inteleg ca plange parte din clasa politica ca am trimis inapoi legea care vizeaza cumpararea terenurilor agricole. Imi scrie aici ca e legata de achizitia de terenuri de persoane fizice si nu dai decat o pagina si apar si persoanele juridice, deci e alta lege. Aici e un clinci, persoana juridica de pe teritoriul UE e si ADS. Este clar ca legea e destinata sa creeze confuzie
Mai mult, la un alt articol ADS e desemnat autoritate care vegheaza si aproba vanzarile de teren si in acelasi timp e si la structurile care au drept de preemptiune.

19:10 Inteleg ca se mai plange Victor Ponta ca ii trimit legile inapoi. Recunosc ca sunt foarte proaste si nu am ce sa fac, nu le pot lasa sa intre in circuit cu o calitate atat de proasta.
Plangea si de legea minelor, nu-i la mine, nu stiu pe unde a pierdut-o, poate a uitat-o printr-un sertar pe acolo.

19:00 Mai vad o trasnaie, care este exact ca cea prin care Nastase isi facuse Constitutie cu cinci ani de mandat, partidul cu cel mai mare numar de mandate sa dea automat primul ministru, luand presedintelui atributul de a desemna un premier.

In foarte multe democratii, mandatul se poate da si celui mai mic partid, daca asta e solutia sa strangi 50%, pot fi doua partide mari, echilibrate, si atunci se da mandatul celui mai mic partid.

PSD se gandeste la el azi, poate ar fi mai bine sa se gandeasca la tara, nu numai la interesele de perpetuare la guvernare. Si nu va reusi.

Fac apel la politicieni, in special la Victor Viorel Ponta si Crin Antonescu, sa inteleaga ca au adus tara intr-un moment dificil.

18:55 As vrea sa discut despre ultima trasnae a aliantei USL, cea a Constitutiei, pe care vor sa o treaca prin referendum, odata cu Europarlamentarele.

E in regula, dar va trebui sa tina cont de cateva lucruri. Primul si cel mai important e decizia CCR 682 din 2012, proaspata, in care se spune ca e obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicameral si maxim 300 de parlamentari. Nu cred ca la un interval atat de scurt CCR isi va schimba jurisprudenta.

Povestea pe care vrea sa o prezinte Crin acum – si-a luat rolul mincinosului – facem 300 de deputati, dar nu spune cate sute de senatori, nu va putea trece de CCR.

S-au aruncat intr-o minciuna publica, ambii lideri ai USL, care va duce la dezorientarea electoratului si va face ca nimeni sa nu mai inteleaga nimic.

Aceasta poveste nu va putea trece de CCR.

18:50 Trec la un lucru mai pragmatic, se apropie vizita FMI. Avem deocamdata suspendata la aplicare suplimentarea de acciza la motorina si benzina, decizia mea e ca aceasta acciza de 7 eurocenti plus TVA, deci 8,68 eurocenti, decizia mea categorica e sa nu se introduca.

Vedem toti ca a fost o minciuna ca va scadea pretul la combustibil cu 1 ianuarie, nu a scazut deloc, a crescut, si nu aveme nicio garantie ca va scadea. Daca de la 1 aprilie vom mai adauga 41,8 bani pe litru, se va resimti mai puternic in preturi si inflatie. Locurile de unde sa se reduca cheltuielile le-am transmis guvernului, parlamentului, si cred ca asta trebuie sa facem.

Nu trebuie sa crestem pretul la combustibil.

Cu ocazia vizitei FMI, voi fi foarte atent ca recomandarile de tara facute de CE sa fie introduse in scrisoarea pentru Fond si in cea catre UE.

18:48 Cea mai mare problema pe care o avem acum e neincrederea in Romania. Neincrederea ca putem continua procesul de consolidare a statului de drept si ca progresele facute sunt ireversibile. Toti partenerii nostri pun sub semnul intrebarii ireversibilitatea progreselor.

Acesta e mesajul pe care Victoria Nuland l-a transmis in Romania, nu la fel de explicit, ci dimplomatic, dar imi fac datoria sa il traduc si o fac cu toata responsabilitatea: suntem intr-un moment de cumpana.

In ce ma priveste, sa fie foarte clar pentru cei care mai cred ca facand presiuni pe televiziuni, ca nu am nimic de negociat si ca ingrijorarea mea e sa-i apar pe cei care au fost furati, nu pe cei care au furat.

Eu nu am nicio problema si comportamentul meu e transant de noua ani: incerc prin batalia pentru independenta justitiei sa raspund la ce au nevoie cei care au fost furati si nu la nevoile celor care au furat. Acesta e obiectivul meu si il voi duce pana in ultima zi.

18:45 Fac un apel la politicieni sa inteleaga ca au adus tara intr-un moment dificil. Nimeni nu-i crede ca este o Justitie controlata.

18:43 Romania a revenit la perioada anului 2000 cand suntem pusi sub semnul intrebarii. Ce ati vazut azi in Parlamentul European este confirmarea ca am dreptate, iar PE va adopta sanctiuni de sactionare pentru statele care nu respecta criteriile statului de drept.

18:36 Vreau sa intelegeti foarte bine ca suntem cu un pas in prapastie. In cazul in care majoritatea politica recidiveaza si continua atacul la statul de drept, Romania risca sa fie izolata pentru mult timp. Repet, suntem pe marginea prapastiei daca vom continua, majoritatea parlamentara, in frunte cu premierul, cu Crin Antonescu, atacurile la hotararile judecatoresti, la legislatia corecta, riscam intrarea intr-o perioada lunga de izolare

18:35 Actuala putere a aratat ca nu-i trecere prin cap sa revina la un comportament normal intr-un stat de drept. Acesta este motivul pentru care Guvernul SUA a decis sa trimita un emisar, pe Victoria Nuland.

18:30 Primul lucru care trebuie lamurit este vizita doamnei Victoria Nuland, tratata de unii ca o vizita pentru a ne felicita la zece ani de la intrarea in NATO. Nuland nu a venit nici in calitate de asistent, nici de subsecretar, nici de turist. Calitatea a fost de emisar al guvernului SUA, care a avut de transmis un mesaj extrem de serios. V-as aduce aminte ca SUA si UE au investit enorm din banii cetatenilor lor pentru noi.

Filed in: Legislatie Romaneasca, Politica, Politica Interna
sensodays.ro

You might like:

Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate
Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal
Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge
Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |