Senatul adoptă propunerea ca o arteră în fiecare oraş şi municipiu să se numească „1 Decembrie 1918”

strada-1-decembrie-1918ei adoptând iniţiativa legislativă în acest sens propusă de deputatul PSD de Harghita Mircea Duşa, ministrul Apărării.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii 10/1990 privind proclamarea Zilei Naţionale a României a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru administraţie publică.

Potrivit proiectului, în Bucureşti şi în municipiile reşedinţă de judeţ, se vor organiza în această zi ceremonii de sărbătorire, iar, la solicitarea autorităţilor publice locale, pot fi desfăşurate ceremonii militare.

Iniţiatorul susţine ca finanţarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniei militare specifice se va face în conformitate cu legile în vigoare.

În proiect se arată că Ziua Naţională a României va fi marcată de autorităţile centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, precum şi ceremonii militare specifice organizate de către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Iniţiativa legislativă a fost criticată în termeni duri de senatori din opoziţie.

Senatorul PDL Mărinică Dincă a spus că această lege, „pe lângă faptul că este o simplă maculatură, dacă o luăm în serios, pare a fi un ordin de a ne bucura de 1 Decembrie. „Ducem mâna la chipiu şi spunem, da, să trăiţi, azi zâmbim, dăm cu steguleţul şi mergem la paradă. Din punctul meu de vedere, acest proiect este numai să ne aflăm în treabă”, a spus el.

El a susţinut că acei care vor vota proiectul vor fi „cel puţin penibili” susţinând că această nouă lege face ceva pentru Ziua Naţională.

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a arătat că senatorii care vor aproba proiectul vor vota, de fapt, două „fărădelegi”. El a criticat faptul că iniţiatorul nu menţionează sursa financiară şi a susţinut că, prin proiect, se încalcă vizibil principiul autonomiei locale dând nume de străzi în locul consilierilor locali.

„Suntem în 2014, într-un stat al Uniuniii Europene. Dacă poporul român are nevoie de o lege, adică are nevoie să fie obligat să se bucure de Ziua Naţională, atunci să ştiţi că am ajuns rău de tot. (…) Caraghioşenia este enormă. Haide să nu fim chiar atât de populişti”, a spus, la rândul său, senatorul democrat-liberal Nicolae Vlad Popa

În cele din urmă, iniţiativa ministrului Duşa a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 64 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Filed in: Flux de stiri Tags: 
sensodays.ro

You might like:

Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate
Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal
Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge
Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |