Se schimba etichetele produselor incepand cu 13.12.2014.

etichetarea produselorPresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca cei care nu respecta noile prevederi pot primi amenzile sunt intre 1.000 si 10.000 de lei pentru etichetare incorecta si intre 5.000 si 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, daca se constata ca informatiile respective au fost ascunse in mod intentionat. In cea de-a doua ipoteza, va fi aplicata si masura opririi temporare de la comercializare a produselor, pana se face o etichetare corespunzatoare.

Regulamentul nr.1169/2011 prevede obligativitatea etichetarii ingredientelor cu efecte alergene in cazul produselor oferite consumatorilor sub forma ambalata, vandute in vrac sau servite in restaurante. Componentele alergene din produse trebuie sa fie inscrise in lista astfel incat sa se evidentieze de restul ingredientelor.

De asemenea, trebuie obligatoriu indicata pe eticheta tara de origine sau locul de provenienta pentru carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare, miere, fructe, legume si peste. In prezent, este obligatorie indicarea originii numai in cazul carnii de vita si manzat, ca urmare a situatiei create de boala „vacii nebune”.

Totodata, regulamentul introduce elemente suplimentare de etichetare in cazul produselor alimentare cu adaos de cofeina in continut, altele decat bauturile pe baza de cafea si ceai. Pe aceste produse este obligatorie inscrierea expresiei: „Adaos de cofeina. Nu se recomanda copiilor si femeilor insarcinate”.

Aceste prevederi trebuie respectate in Romania incepand de sambata 13 decembrie.

O alta prevedere a regulamentului, care va trebui respectata din 13 decembrie 2016, este aceea ca eticheta produselor alimentare, precum si meniurile trebuie sa includa informatii privind valoarea energetica si continutul de grasimi, acizi grasi saturati, glucide, proteine, zaharuri si sare.

Filed in: Util Tags: , , ,
sensodays.ro

You might like:

Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate
Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal
Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge
Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |