Ploaie de stele pana pe 17 Decembrie.

geminideleIn perioada 4-17 decembrie, Terra trece in fiecare an prin coada de praf a unui asteroid-cometa, cu indicativul PHAETON 3200. In mod obisnuit, curentii meteoritici apar urmare a intersectiei dintre orbita Pamantului si nori de resturi spatiale, de obicei lasati in urma de comete. In cazul Geminidelor, este totusi vorba de un asteroid (caci are orbita scurta, nu vine de la naiba-n-praznic din Norul lui Oort ca si cometele), dar pentru ca se apropie mult deSoare, lasa in urma particule de praf smulse de vantul solar. Si da, stiati ca imensa majoritate a meteorilor au o dimensiune de numai cativa milimetrii ?

Faptul ca in acest caz aceste particule provin, prin exceptie,  de la un asteroid, are o consecinta fasta: viteza meteorilor este mica, astfel incat avem timp sa-i urmarim cu privirea strabatand o jumatate din bolta cereasca ! Caci fata de Leonide (71 km/s) de pilda, Geminidele sunt foarte lente, avand numai 35 km/s.

Științific, stelele căzătoare sunt rezultatul trecerii Pământului printr-o zonă în care se află cantități mari de praf, lăsate de asteroidul-cometă 3200 Phaeton. Atunci când particulele de praf vin în atmosferă, acestea vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer, adică steaua căzătoare ce ne face pe noi să le punem o dorință ce sigur se va îndeplini.

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși, tocmai de aceea le vom puta vedea mult mai ușor, fără instrumente speciale și mult efort.

Cei de la Observatorul Astronomic ne sfătuiesc să mergem în afara orașelor pentru a ne bucura de Geminide, pentru că lipsa luminii stradale le face mult mai vizibile. De asemenea, trebuie să privim la aproximativ 45 de grade deasupra orizontului, înspre est, sud, vest sau nord. În timpul maximului vom putea vedea cel mult 120 de stele căzătoare în nu mai mult de o oră.

 

 

Filed in: Astronomie, Stiinta si tehnologie
sensodays.ro

You might like:

Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate
Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal
Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge
Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |