(IPP)Institutul Pentru Politici Publice a publicat RAPORTUL DE MONITORIZARE A ACTIVITATII PARLAMENTARE. Vezi cei mai lenesi sau cei mai activi parlamentari IN 2013.

IPP_Institutul-de-Politici-PublicePrimul an din acest mandat a fost marcat de aspectele organizatorice dificil de gestionat în condițiile creșterii numărului parlamentarilor în urma scrutinului din 2012 (112 aleși în plus față de fostul mandat). Cea mai gravă consecință, din punctul activității noastre privind parlamentul, a acestor probleme de organizare a fost sistarea afișării, de către Senat, a voturilor fiecărui senator exprimate în plen, acestor carențe organizatorice adaugandu-li-se și o lipsă a voinței politice de a remedia situația în cel mai scurt timp.
Institutul pentru Politici Publice (IPP), alături de alte organizații neguvernamentale, a făcut presiunea civică specifică pentru ca Senatul să achiziționeze, la câteva luni după începerea primei sesiunii a mandatului, aparate suplimentare pentru votul senatorilor, astfel că din septembrie 2014 aceștia au reluat votul electronic iar cetățenii au putut să aibă din nou acces la aceste informații. Cea mai mare satisfacție profesională pentru noi este să constatăm că, în pofida criticilor publice constante pe care le aducem unora dintre senatori și deputații, la nivel instituțional, punctele de vedere ale IPP sunt analizate cu mare atenție și, de cele mai multe ori, au impact. IPP este, în acest moment, organizația neguvernamentală cu impact vizibil în ce privește optimizarea activității Parlamentului.
Ca de fiecare dată la începutul unui nou mandat, la scurtă vreme dupa formarea grupurilor parlamentare, au început și migrările politice, cea mai spectaculoasă (previzibilă) vizând nou intratul în Parlament PP-DD, 50% din 47 membrii acestui grup alăturându-se grupului parlamentar al PSD, mai ales la Camera Deputaților. În prezent, PP-DD riscă pierderea grupului parlamentar de la Senat dacă 1 singur membru va mai migra la alt partid.
În 2013, deși România a traversat momente importante pentru parcursul său democratic și european, cum ar fi în legătură cu pregătirea viitorului Acord de Parteneriat cu Comisia Europeană privind alocarea celor 40 de miliarde de euro în următorii 7 ani, Parlamentul a eșuat în a aduce vreo contribuție de substanță la acest proces, rezumându-se la a audia și aplauda discursul Premierului pe această temă din octombrie 2013, când se pregătea trimiterea primei versiuni a documentului la Brussels. Nu vedem în continuare de la Parlament nicio reacție, deși Comisia Europeană a criticat recent dur România cu privire la calitatea slabă a acestui document.
Este inadmisibil ca în continuare o parte din cetățenii României să fie complet nereprezentați în Parlament după ce, fără voința lor, s-au vacantat și în acest prim an de mandat 9 locuri în legislativ (3 la Senat și 6 la Camera Deputaților), Guvernul ignorând obligația pe care o are de a organiza alegeri. După învestirea noilor senatori şi deputaţi, se aşteapta ca actualul Parlament al României să devină mult mai activ atât în formularea și dezbaterea politicilor naționale dar și ale celor europene, însă la un an de la preluarea acestui mandat putem sintetiza activitatea acestuia astfel:

8_parteneri_institutul_pentru_politici_publice_sigla_ipp

Raportului activităţii parlamentare în anul 2013 în cifre:

 • Număr iniţiative legislative înregistrate la Camera Deputaţilor: 688
 • Număr iniţiative legislative înregistrate la Senat: 893
 • Media numărului de iniţiative legislative întregistrate într-o săptămână: 20
 • Număr proiecte adoptate tacit la Camera Deputaţilor: 35
 • Număr proiecte adoptate tacit la Senat: 8
 • Numărul de iniţiative legislative cu termenul de avizare depăşit la Comisiile Permanente: 350
 • Număr de interpelări adresate Guvernului: 2.101
 • Număr de parlamentari care au migrat cel puţin o dată în acest mandat: 52
 • Media prezenţei la votul electronic în Camera Deputaţilor: 73%
 • Media prezenţei la votul electronic în Senat: 49%
 • Cea mai scăzută rată de prezenţă a fost înregistrată de parlamentarii din circumscripţiile: Harghita (60%), Alba (63%) la Camera Deputaților și la Senat: Călărași (7%) și Harghita (32%).

Contribuţia deputaților și senatorilor la procesul deliberativ din Parlament

La nivelul grupurilor parlamentare, PP-DD a depus cele mai multe în intervalul monitorizat, în medie 2 iniţiative pe săptămână, următorul grup parlamentar fiind cel al Social-democraților (1,5 pe săptămână).

topul deputatilor cu cele mai multe propuneri legistaltive in 2013

topul deputatilor cu cele mai putine propuneri legistaltive in 2013

topul senatorilor cu cele mai multe propuneri legistaltive in 2013

topul senatorilor cu cele mai putine propuneri legistaltive in 2013

În primul an al mandatului 2012 – 2016, 36 deputați și 16 senatori (9% dintre parlamentari) au schimbat cel puțin o dată grupul parlamentar față de momentul intrării în Parlament.

Topul Migratiei Politice in Parlamentul Romaniei

Migratia in Camera Deputatilor

topul migratiei politice in Camera Deputatilor

Migratia Politica in Senat

topul migratiei politice in Senat

Prezenta la voturile finale

Ceea ce unora li se pare astăzi de domeniul firescului, accesul publicului la voturile electronice finale din plen al fiecărui senator și deputat nu a venit de la sine ci ca urmare a unui efort susținut al IPP care s-a întins pe 3 ani

Media Prezenței la vot a Deputaților funcție de partid

Media Prezenței la vot a Deputaților funcție de partid

Media Prezenței la vot a Senatorilor funcție de partid

Media Prezenței la vot a Senatorilor funcție de partid

Pentru topul pe judete si cel al prezentei efective a fiecarui parlamentar si deputat, puteti descarca documentul oficial  mai jos

 

[sdm-download id=”2087″ fancy=”0″]

 

Cum comentati prezenta alesilor in Parlamentul Romaniei ?

Filed in: Politica, Politica Interna Tags: , , , , , ,
sensodays.ro

You might like:

BREAKING NEWS!!! ANTONESCU SI-A DAT DEMISIA DIN FUNCTIA DE PRESEDINTE AL SENATULUI! BREAKING NEWS!!! ANTONESCU SI-A DAT DEMISIA DIN FUNCTIA DE PRESEDINTE AL SENATULUI!

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |