Guvernul Romaniei TAIE investitiile la autostrazi ca sa dea la primarii

autostradaGuvernul taie, prin a doua rectificare bugetara din acest an, aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinantate proiecte care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile postaderare, din care peste un miliarde lei de la autostrazi.

Din cele 3,9 miliarde lei luate de la proiectele cu fonduri UE, peste un miliard de lei va fi taiat de la Secretariatul General al Guvernului, care gestioneaza, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, marile proiecte de infrastructura, in principal constructia de autostrazi.

Din sumele prezentate rezulta ca Executivul reduce cu 3,6 miliarde lei banii alocati cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri UE nerambursabile, intrucât din cele 3,9 miliarde lei circa 305 milioane lei reprezinta nerealizari din sume primite de la UE.

Premierul Victor Ponta a declarat, in mai multe rânduri, ca banii care vor fi colectati din acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru de benzina si motorina, aplicata de la 1 aprilie, vor fi utilizati la finantarea sau cofinantarea marilor proiecte de infrastructura.

Principalele venituri ale bugetului de stat majorate in urma rectificarii sunt impozitul pe profit (190,5 milioane lei) si impozite si taxe pe proprietate (19,7 milioane lei).

Primarii primesc de alegeri, la a doua rectificare, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adauga inca 1 miliard lei (prin PNDL).

Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetara sunt cu mult peste cele prevazute la rectificarile din 2013, când Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare.

De asemenea, anul trecut autoritatile locale au primit sume derizorii la rectificare, in principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevazute din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru echilibrare si pentru plata unor arierate, pentru a raspunde condisionalitatilor din acordul cu FMI.

Alesii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocari in plus din cotele defalcate de TVA, doar in 2012, inainte de alegerile legislative.

Filed in: Economie, Flux de stiri Tags: , , , ,
sensodays.ro

You might like:

Cele mai grave accidente aviatice din Europa ultimilor 10 ani Cele mai grave accidente aviatice din Europa ultimilor 10 ani
Comisia Europeana: Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania e cu 20 de procente sub media europeana Comisia Europeana: Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania e cu 20 de procente sub media europeana
Programul supermarketelor si hipermarketelor de sarbatori Programul supermarketelor si hipermarketelor de sarbatori
EASA va permite folosirea dispozitivelor electronice portabile pe durata zborurilor EASA va permite folosirea dispozitivelor electronice portabile pe durata zborurilor

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |