Gazprom a anuntat Transgaz ca livrarile de gaze se fac la parametri normali sambata si duminica

gazpromCompania rusa Gazprom a anuntat Transgaz ca livrarile de gaze naturale vor fi efectuate la parametri normali sambata si duminica, fara explica motivele reducerii cu 5% aplicata vineri sau ce se va intampla de luni, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

„In aceasta dimineata, Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz, ca Transgaz a primit o adresa de la dispeceratul Gazprom din Sofia, Bulgaria, conform careia astazi si maine livrarile de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate ieri. Nu au fost oferite in aceasta adresa informatii despre motivele reducerii de 5% aplicata ieri si confirmarea ca saptamana viitoare livrarile se vor realiza conform grafiicului agreat”, a aratat Nicolescu.

Ministrul a precizat ca importurile de gaze din Rusia sunt de aproximativ 0,2 milioane metri cubi pe zi, in timp ce productia Romaniei este la un nivel aproape dublu.

„In plus, Romania are in acest moment depozitata o cantitate cu 700 milioane metri cubi mai mare decat obligatia de stocare stabilita de ANRE pentru 2014, de 1,8 miliarde metri cubi gaze”, a precizat Nicolescu.

Gazprom a transmis joi Transgaz ca livrarile de gaze catre Romania vor fi reduse in urmatoarele trei zile, fara sa explice motivele scaderii volumelor.

Nicolescu a declarat vineri ca nu exista niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din Romania, intrucat importurile de gaze din Rusia sunt extrem de reduse. Spre exemplu, vineri ar fi trebuit ca Romania sa importe de la Gazprom 200.000 de metri cubi de gaz, beneficiarii gazelor fiind companiile Imex, Conef si WIEE.

Ministrul a adaugat ca in aceasta situatie nu se impune nicio masura suplimentara din partea autoritatilor, iar Departamentul pentru Energie a informat Comisia Europeana despre reducerea importurilor de gaze din Rusia, aratand ca aceasta este procedura standard.

Nicolescu a reiterat ca nu exista niciun risc ca populatia sa fie afectata de intreruperea alimentarii cu gaze pe perioada iernii, indiferent de evolutia situatiei in regiune.

Recent, Romgaz a finalizat o investitie de 27 de milioane de euro pentru cresterea cu 40%, de la 250 milioane metri cubi la 360 milioane metri cubi, a capacitatii de inmagazinare a unui depozit de gaze naturale de la Urziceni, judetul Ialomita.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Uniunea Europeana a institui vineri noi sanctiuni la adresa Rusiei, care prevad printr altele masuri specifice impotriva unor rusi si ucraineni acuzati ca sunt implicati in conflictul din Ucraina, dar si blocarea finantarii datoriei pentru trei companii petroliere, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a Gazprom – Gazprom Neft.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, ca noile sanctiuni impuse Rusiei, dar si cele impuse de Rusia Romaniei „afecteaza din punct de vedere economic”, existand multe firme care aveau exporturi, dar a reiterat ideea ca „este un pret care merita si trebuie platit”.

Pe fondul temerilor privind o eventuala intrerupere a livrarilor din Rusia pe timpul iernii, statele est-europene au inceput sa isi suplimenteze stocurile de gaze naturale, Romania fiind una din putinele tari din regiune care isi poate asigura necesarul de gaze din productia interna.

In ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor catre Ucraina, in 2006, 2009 si incepand din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la pret. in acest an, livrarile de gaze catre Europa au continuat.

Filed in: Flux de stiri Tags: , , ,
sensodays.ro

You might like:

Cele mai grave accidente aviatice din Europa ultimilor 10 ani Cele mai grave accidente aviatice din Europa ultimilor 10 ani
Comisia Europeana: Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania e cu 20 de procente sub media europeana Comisia Europeana: Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania e cu 20 de procente sub media europeana
Programul supermarketelor si hipermarketelor de sarbatori Programul supermarketelor si hipermarketelor de sarbatori
Guvernul Romaniei TAIE investitiile la autostrazi ca sa dea la primarii Guvernul Romaniei TAIE investitiile la autostrazi ca sa dea la primarii

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |