Cele 10 personalități ale anului 2013 alese de AFP. FOTO.

Cele zece personalități din 2013 alese de AFP pentru retrospectiva anului ce urmează să se încheie fie au ținut capul de afiș, fie sunt reprezentative pentru o anumită luptă, o evoluție notabilă sau un fenomen de societate.

edward_snowden_truezone.ro

EDWARD SNOWDEN
Cu toții ascultați, cu toții spionați pe telefonul mobil, de la cel mai anonim dintre utilizatorii de internet până la Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Edward Snowden, 30 de ani, a dezvăluit programul american de supraveghere mondială a comunicațiilor și a declanșat o dezbatere la nivel planetar asupra protecției vieții private. Calificat drept trădător de către Washington și refugiat în Rusia, el este mai mult un ‘lansator de alertă’, un eroic apărător al libertăților.

HASSAN-ROHANI-TrueZone.ro
HASSAN ROHANI
Sugrumat de sancțiunile economice, Iranul se deschide din nou către lume și își reia relațiile cu ‘Marele Satan’ american, făcând concesii în privința programului său nuclear. Această mișcare susceptibilă a reface cărțile în Orientul Mijlociu este întruchipată de acest cleric moderat de 65 de ani, pragmatic și experimentat, ales în iunie la președinția Iranului.

malala_yousafzai_truezone.ro
MALALA YOUSAFZAI
Ținta unor ucigași în timp ce se întorcea de la școală într-un autobuz școlar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educație a fetelor din Pakistan, țara sa natală, și din Afganistan. De mai mulți ani, ea milita pentru această cauză, alimentându-și blogul de pe site-ul postului BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat, la doar 16 ani, prin hotărârea, maturitatea și claritatea gândirii sale. Și-a folosit neașteptata notorietate pentru a duce puțin mai departe cauza fetelor pakistaneze și afgane.

 

Pope Francis' First Day As New Pontiff

PAPA FRANCISC
Atunci când a apărut la balconul bazilicii Sf.Petru, la 13 martie, a fost o enormă surpriză, dar și un șoc. Un papă argentinian, Jorge Bergoglio, fusese ales. Un papă foarte diferit de predecesorii săi. Mai apropiat, mai accesibil, dar și un comunicator mai abil, el pare gata să abordeze chestiuni dificile pe care predecesorii săi preferau să le evite și în măsură să refacă imaginea Bisericii printre credincioșii catolici și nu numai.

 

Evan-Spiegel-truezone.ro

EVAN SPIEGEL
El este steaua în ascensiune a rețelelor de socializare. La momentul când Twitter-ul își făcea intrarea senzațională pe Bursă, acest tânăr american de 23 de ani și-a permis să măture cu un dos de palmă cele trei miliarde de dolari pe care Facebook i le oferea în schimbul achiziționării Snapchat, sistemul său ce permite schimbul de fotografii și videoclipuri care se autodistrug după câteva secunde. Conceptul, al cărui co-inventator este, face furori în rândul adolescenților la acest sfârșit de an 2013.

 

Ben-Ainslie_truezone.ro

BEN AINSLIE
Angajată în Cupa Americii, Team Oracle USA a trecut în câteva zile de la chinurile unei înfrângeri anunțate la o incredibilă victorie. Iahtingul american datorează această reușită, una dintre cele mai frumoase ale anului sportiv, unui britanic — Ben Ainslie, cvadruplu campion olimpic chemat în ajutor în plină competiție pentru a reface tactica echipei. Opt victorii mai târziu, americanii își păstrau cupa în detrimentul neozeelandezilor și puteau să se laude cu o răsturnare a situației fără precedent.

 

FRANCE-FILM-FESTIVAL-CANNES

ADELE EXARCHOPOULOS
Ea a provocat emoție puternică la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul din ‘La Vie d’Adele’, în regia lui Abdelatif Kechiche. Tânăra actriță franceză de 20 de ani interpretează rolul unei liceene care se îndrăgostește cu pasiune de o altă femeie. Dar nimeni nu vede în asta un film despre homosexualitate, în momentul în care în Europa, ca și în SUA, cuplurile gay obțin dreptul de a se căsători. Semn al tipurilor, ‘Adele’ nu este o operă militantă, doar o poveste de dragoste filmată natural.

 

camila-vallejo-truezone.ro

CAMILA VALLEJO
Este unul din noile chipuri, foarte fotogenice, ale mișcărilor de contestare multiforme care agită mai multe țări din America Latină. Inspiratoare a marșurilor studențești din Chile din 2011, comunistă, ea a fost aleasă la 25 de ani deputat în Parlamentul unei țări a cărei clasă politică este tot mai dominată de femei. Socialista Michele Bachelet este pe punctul de a-și recâștiga postul de președinte în detrimentul conservatoarei Evelyn Matthei, într-o regiune unde alte femei joacă primul rol în politică, precum argentiniana Cristina Kirchner și braziliana Dilma Rousseff.

 

printul-george-truezone.ro

PRINȚUL GEORGE
Popularitatea excepțională a familiei regale a Angliei s-a încarnat în acest an într-un bebeluș regal, prințul George, și în parcursul fără cusur al părinților săi, prințul William și soția sa Kate. George este al treilea în ordinea moștenirii la tron, după tatăl său și bunicul Charles care, la 65 de ani, încă își așteaptă ceasul de a deveni rege. După modelul Windsor-ilor, alte familii regale europene, precum cea a Belgiei sau a Olandei, au reușit să-și reînnoiască imaginea.

 

SyriaJamesFoley

JAMES FOLEY ȘI JURNALIȘTII DEȚINUȚI ÎN SIRIA
Implacabil, în 2013, vocile independente care să vorbească despre războiul din interiorul Siriei au tăcut. Rebelii afiliați Al-Qaida și-au înăsprit controlul în mare parte din zonele controlate de opoziție, în timp ce regimul de la Damasc nu a dat niciun semn de compromis. Jurnaliștii au fost amenințați, intimidați. Unii au fost uciși și circa 30 de reporteri răpiți, între care și americanul James Foley, care contribuise la acoperirea conflictului pentru AFP. Familia sa luptă pentru găsirea și eliberarea lui.

Filed in: Lifestyle, Mapamond, Social
sensodays.ro

You might like:

Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate
Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal
Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge
Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |