Cel mai rece punct de pe Terra, identificat cu ajutorul unui satelit, în Antarctica.

Antarctica-truezoneCel mai rece punct de pe Terra a fost identificat cu ajutorul unui satelit de monitorizare atmosferică în Antarctica, unde a fost înregistrată temperatura de -93,2 grade Celsius.

Locul se află în mijlocul Antarcticii, iar acest record de temperatură negativă a fost înregistrat pe 10 august, informează bbc.co.uk.

Oamenii de ştiinţă au dezvăluit, totodată, că este vorba de o valoare preliminară. Ei analizează în aceste zile datele transmise de mai mulţi senzori de temperatură şi este foarte posibil ca acel record negativ să fie şi mai mare, cu aproximativ un grad Celsius.

Precedentul record negativ de temperatură a fost de minus 89,2 grade Celsius şi a fost măsurat tot în Antarctica. Acel record a fost măsurat la baza rusească Vostok, pe 21 iulie 1983.

Valoarea de minus 89,2 grade Celsius se referă la temperatura aerului, măsurată la câţiva metri deasupra suprafeţei îngheţate din Antarctica, în timp ce valoarea transmisă de senzorii din sateliţi se referă la temperatura măsurată la suprafaţa gheţurilor. Oamenii de ştiinţă sunt siguri că temperatura corespondentă din aer va depăşi cu siguranţă precedentul record înregistrat la Vostok.

„Aceste temperaturi foarte joase sunt dificil de imaginat”, a declarat Ted Scambos, de la US National Snow and Ice Data Center din Boulder, Colorado. „Noua temperatură record este cu 50 de grade mai scăzută decât valorile înregistrate în Alaska şi în Siberia şi cu 30 de grade mai scăzute decât vârful negativ de temperatură din Groenlanda„, a adăugat acelaşi cercetător american.

nasa-spots-coldest-place-on-earth-in-antarctica-at-a-record-94-7-celsius

„Această valoare record face ca temperaturile înregistrate în anumite zone din America de Nord în prezent să pară foarte blânde, prin comparaţie”.

Ted Scambos a făcut aceste declaraţii la San Francisco, cu ocazia reuniunii de toamnă organizate de American Geophysical Union (AGU), cea mai mare întrunire anuală a specialiştilor în ştiinţe ale Pământului.

Cercetătorul american şi colegii săi au examinat înregistrările cu date ştiinţifice transmise de o serie de sateliţi polari în ultimii 30 de ani.

Oamenii de ştiinţă au remarcat faptul că cele mai scăzute temperaturi din Antarctica sunt înregistrate în lunile reci de iarnă, la altitudini mari, unde aerul extrem de uscat şi de curat permite căldurii să fie difuzată foarte eficient în spaţiu.

Valoarea de minus 93,2 grade Celsius a fost înregistrată într-un punct ale cărui coordonate sunt 81,8 grade latitudine sudică şi 59,3 grade longitudine estică, la o altitudine de circa 3.900 de metri.

Unul dintre instrumentele folosite în acest studiu este Thermal Infrared Sensor, aflat la bordul satelitului Landsat-8, lansat de curând.

Prin comparaţie, cel mai cald punct de pe Terra – identificat tot cu ajutorul unor senzori din sateliţi – este situat în deşertul Dasht-e Lut din sud-estul Iranului, unde a fost înregistrată temperatura de plus 70,7 grade Celsius, în anul 2005.

Specialiştii consideră că cel mai rece punct din Sistemul Solar se află cel mai probabil pe fundul unui crater întunecat de pe un corp ceresc care nu deţine o atmosferă consistentă. Oamenii de ştiinţă au înregistrat pe Lună o temperatură de minus 238 de grade Celsius.

Filed in: Descoperiri, Stiinta si tehnologie
sensodays.ro

You might like:

Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate
Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal
Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge
Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |