Cand si cum folosim cauciucurile de iarna?

cauciucuri de iarna-truezone.roIarna s-a instalat, iar Politia Rutiera atentioneaza ca folosirea cauciucurilor de iarna este obligatorie doar in cazurile in care se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de data calendaristica. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. In caz contrar, soferii se vor alege cu amenzi usturatoare.
Schimbarea cauciucurilor, conditionată de dată?
Deşi an de an şoferii aveau nedumeriri în privinţa datei calendaristice de la care ar trebui să se facă rocada cauciucuri de vară- cauciucuri de iarnă, oficialii din cadrul Poliţiei Rutiere au precizat că în legislaţia actuală nu se face referire la o dată  anume de la care este obligatorie  utilizarea anvelopelor speciale pentru sezonul rece. Se prevede însă  faptul că schimbarea acestora este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
“Reamintim şoferilor că au obligaţia ca pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei să echipeze masinile cu anvelope de iarnă. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, potrivit Centrului Infotrafic.
Înlocuirea cauciucurilor nu este însă obligatorie pentru toţi şoferii. “Conducătorii auto care  îşi ţin maşinile în garaj, apelând la alte mijloace de transport, nu sunt nevoiţi să îşi schimbe cauciucurile de iarnă. Insă aceştia trebuie să înţeleagă că, dacă nu şi-au schimbat (n.r.- anvelopele) nu pot ieşi  cu maşina pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, aşa cum prevede legea”, au mai precizat sursele citate.

Ce păţesc şoferii care nu au maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă
Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea caucicurilor de iarnă sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei, fiind nevoit totodată să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Cum alegeti anvelopele de iarnă potrivite 
Este foarte important atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Nu orice pneu este acceptat de legislaţia actuală. Singurele anvelope de iarnă care au unda verde de folosire in perioada rece sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”. Conform legislaţiei în vigoare, anvelopele marcate doar “all seasons” nu sunt acceptate.

De ce trebuie să ţineţi cont înainte să plecaţi la drum lung pe timp de iarnă: 
1. Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire!
2. De asemenea, este bine să aveţi în maşină o lopată, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.
3. Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.
4. Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.
5. Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!
6. În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute – atunci când circulaţia este mai îngreunată –  fiţi mai atenţi la pietoni!

Filed in: Auto/moto, Diverse
sensodays.ro

You might like:

Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate Ce trebuie sa stim despre evolutia jocului in societate
Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal Ce sanse are echipa nationala a Romaniei sa se califice la campionatul mondial de Fotbal
Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge Copiii încep pregătirile intense pentru examenele internaţionale Cambridge
Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Președintele SANITAS București: Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |