Bucurie pentru CORUPTI, ingrijorare pentru PRESA! Noul COD PENAL a intrat in vigoare – Vezi modificarile aduse noului COD PENAL!

Codul-PenalNoul si controversatul Cod Penal a intrat, incepand de astazi, in vigoare. Coruptii au un motiv de bucurie, pedepsele fiind mult mai blande ca si pana acum iar pentru jurnalisti un motiv de ingrijorare, conform noilor legi ei risca sa faca puscarie. Dincolo de principalele modificari dezbatute public in ultimele zile, acesta produce o serie de schimbari mai putin cunoscute.

Una dintre cele mai importante modificari produse de noul Cod Penal este micsorarea drastica a pedepselor. Astfel, furtul şi înşelăciunea, pedepsite pana acum cu maximum 12 ani, vor fi încadrate până la trei ani de închisoare. Un alt exemplu este pedeapsa pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, care scade de la 20 de ani la o pedeapsă între 1 şi 5 ani.

In consecinta, detinutii condamnaţi la peste maximum prevăzut de noua lege vor putea fi eliberati printr-o simplă cerere adresata instantei de judecată.

Noul cod introduce si alternative la pedepsele cu executare. Exista acum posibilitatea “renuntarii la pedeapsă”, precum si suspendarea executării sub supraveghere. De asemenea, se introduce principiul “zilelor-amendă”. Pentru infractiunile care nu fac parte din categoria celor grave si foarte grave, detinutul poate plati o suma aferenta pedepsei, evitand astfel incarcerarea. Cuantumul unei zile-amendă se stabileşte în funcţie de posibilităţile financiare ale fiecarui condamnat si oscileaza intre 10 şi 500 de lei. O alta optiune, in locul executarii pedepsei, este arestul la domiciliu care implica monitorizarea condamnatului cu o brăţară electronica.

Pedepsele pentru coruptie sunt si ele diminuate, pentru infractiunea de luare de mita perioada maxima de detentie fiind redusa de la 12 la 7 ani de inchisoare. In consecinta, scade si perioada de prescriptie pentru aceste fapte. Pentru traficul de influenta si cumpararea de influenta, pedepsele sunt cu mult mai blande, limita pedepsei cu inchisoarea fiind coborata de la 10 ani la doar 5 ani.

Cu toate acestea, exista si anumite aspecte sub care noul Cod Penal devine mult mai aspru. Spre exemplu, calomnia si insulta – infractiuni care vizeaza, de regula, activitatea jurnalisticaau fost reincriminate penal, contrar recomandarilor si practicilor din Uniunea Europeana.

Efectele noului Cod Penal nu s-au lasat prea mult asteptate. Un numar de 12 detinuti pleaca acasa, dupa ce au depus o cerere in acest sens si conform judecatorilor, alte 200 de petitii vor fii solutionate in favoarea eliberarii.

Filed in: Legislatie Romaneasca, Local Tags: , , , , ,
sensodays.ro

You might like:

Horoscop lunar: horoscopul lunii Iulie 2014 – VEZI CE TI-AU REZERVAT ASTRELE PENTRU ACEASTA LUNA! Horoscop lunar: horoscopul lunii Iulie 2014 – VEZI CE TI-AU REZERVAT ASTRELE PENTRU ACEASTA LUNA!
Horoscop lunar: horoscopul lunii Mai 2014 – VEZI CE TI-AU REZERVAT ASTRELE PENTRU ACEASTA LUNA! Horoscop lunar: horoscopul lunii Mai 2014 – VEZI CE TI-AU REZERVAT ASTRELE PENTRU ACEASTA LUNA!
Horoscop lunar: horoscopul lunii aprilie 2014 – VEZI CE TI-AU REZERVAT ASTRELE PENTRU ACEASTA LUNA! Horoscop lunar: horoscopul lunii aprilie 2014 – VEZI CE TI-AU REZERVAT ASTRELE PENTRU ACEASTA LUNA!
REZULTATE SIMULARE BAC 2014. La limba română 52,8% dintre ei au obţinut note peste 5 REZULTATE SIMULARE BAC 2014. La limba română 52,8% dintre ei au obţinut note peste 5

Leave a Reply

Submit Comment

| RSS | Sitemap | Termeni si Conditii | Cookies | Contact |